В Україні та за кордоном: електронні виклики до військкомату отримають всі

В Україні можуть ухвалити рішення про виклики до Територіальних центрів комплектування (військкоматів) через електронне сповіщення. Подібні повідомлення надсилатимуть військовозобов’язаним і в Україні, і за кордоном.

Про це сказав міністр оборони Рустем Умєров в інтерв’ю “Суспільному”, передає редакція сайту 056.

Рустем Умєров зазначив, що наразі розглядається можливість сповіщати військовозобов’язаних чоловіків про необхідність з’явитись до ТЦК через електронне сповіщення. При цьому його отримувачами будуть і ті українці, які перебувають за межами країни.

"Якщо ми вже ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім", – наголосив міністр.

Рустем Умєров повідомив, що в оборонному відомстві проаналізували різні бази даних та вирішують, як саме вести облік, оскільки існують різні категорії чоловіків.

“Це військовозобов’язаний, чи військовослужбовець, чи вже ветеран? Після обліку – чи ця категорія чоловіків буде взагалі запропонована на військову службу чи ні. Тобто це достатньо величезний механізм, який треба обговорювати покроково", — пояснив він.

Умєров додав, що Міноборони працює над технічними рішеннями для того, щоб цей процес був цивілізованим.

Наразі вже одна з країн Європи заявила, що видаватиме Україні чоловіків призовного віку. В Естонії заявили, що готові видавати Україні чоловіків призовного віку для мобілізації до лав ЗСУ. Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметса запропонував укласти відповідну угоду.

"Якщо це потрібно Україні, Естонія може зайнятися пошуком цієї людини та видаванням її Україні. Загалом ми знаємо, де ці люди перебувають, чим займаються. Більшість ходить на роботу, має місце проживання в Естонії", – сказав він.

Наразі Київ не подавав офіційного запиту, наголошують в Естонії. Втім, МВС зверталося і до українського посла, і до міністра внутрішніх справ з проханням у разі потреби повідомити про українців, які перебувають тут. Також Ляенеметс заявив, що найближчими днями запропонує письмову пропозицію про угоду між двома країнами.

Тим часом естонське видання зауважує, що наразі екстрадиція іноземця можлива лише в тому випадку, якщо особа притягнута до кримінальної відповідальності.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment